София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще искаме пари от ЕС за наводненията в Бургас

Прави се опис на пораженията

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

България ще поиска помощ от ЕС за преодоляване на щетите от наводненията в област Бургас веднага, след като бъдат готови общините с пълния опис на щетите на засегнатата инфраструктура, обяви бившата министърка на околната среда и водите Ивелина Василева, която сега е депутатка от ГЕРБ, избрана от Бургас.

„Разбира се, след като бъдат готови общините с пълния опис на щетите на засегнатата публична инфраструктура ще има и съдействие от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се види дали могат да бъдат осигурени средства от Европейския фонд "Солидарност", каза депутатката.

По оценки на засегнатите общини и на регионалното министерство щетите от наводненията в Бургаско, при които загинаха трима души, са за над 4 милиона лева.

Правителството вече взе решение да отпусне 1 милион лева – 600 000 за община Камено и 400 000 за Бургас, и изрази готовност да даде още пари, след като станат ясни мащабите на бедствието.