София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След проверка: Нарушения в диализния център във Видин 

Проверката бе назначена от здравния министър, след смъртта на пациент

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" установи нарушения в центъра за хемодиализа във Видин. Проверката бе назначена от здравния министър Кирил Ананиев, след смъртта на пациент на болницата. Агенцията е установила нарушения при оказването на медицинска помощ на пациента в спешно отделение.

Предстои образуването на административно - наказателни производства на дежурния в отделение „Спешна медицина“ и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура в гр. Видин.

Проверката на "Медицински одит" показва, че пациентът е провеждал хемодиализно лечение в периода от 2014 до началото на 2017 г . На 1.10.2018 г. пациентът е подлежал на планова хемодиализна процедура – втора смяна, но той се е обадил до болничното заведение и е съобщил, че ще отиде за третата смяна. Поради настъпилата авария пропуска процедурата. Пациентът е съобщил, че ще отиде със собствен транспорт до гр. Монтана, за да продължи там диализното си лечение. В същия ден мъжът подава сигнал в спешния център в града с оплаквания от задух и прилошаване. Извършена е рентгенография, която доказва „белодробен оток“. В хода на лечението е проведена консултация и с кардиолог. Въпреки реанимационните действия, в 8.40 ч. пациентът е починал, сочи проверката на "Медицински одит".

По отношение на водоочистващата система за хемодиализа назначената проверка установи, че инсталацията за омекотяване на водата, използвана в процеса на хемодиализа в МБАЛ „Св. Петка“ АД, гр. Видин, е аварирала на 1 октомври т. г., вследствие на високо налягане след отстраняване на проблем с магистрален водопровод, съобщават от здравното министерство.

Това е наложило спешното изключване на пациентите от процедурата. До отстраняване на аварията е изключен дейонизиращият цилиндър от системата, което е позволило до подмяната на авариралата част диализата да бъде извършвана с пречистена, но неомекотена вода.

Своевременно е била създадена организация за транспортирането на пациентите до гр. Лом и гр. Монтана по график.