София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Служителите на затворите поканиха Цачева на протеста си

Шествието е насрочено за събота

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Синдикат на служителите в затворите в България покани правосъдния министър Цецка Цачева на протеста на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана" в събота.

Поканата към министъра на правосъдието е изпратена тази сутрин.

В писмото се приканва Цачева да покаже на практика с присъствието си и действията си, че защитава законните интереси на подопечните й служители и дирекции.

Синдикатите пишат в писмото, че имат нужда да разберат, какви конкретни мерки са предприети от правителството и администрацията на Министерство на правосъдието за решаването на проблемите и овладяване на създалото се социалното напрежение и недоволство в системата.

„На протеста ще имате възможност да чуете без посредници мнението и притесненията на стотиците заинтересовани служители, както и ще можете от първо лице да усетите енергията и недоволството на протестиращите", допълват от синдиката.

На протеста в събота се очаква се да присъстват около 2000 служители на ГД „Изпълнение на наказанията" и на ГД „Охрана", членове на техните семейства, общественици и медии.

В писмото си те декларират политическа безпристрастност и необвързаност с политическите партии в България.

В заключение от Синдикат на служителите в затворите в България обръщат внимание, че зад всеки протест стоят неразрешени проблеми, а действията на организацията „не са основание и мотив да подсилват притесненията на Министър - председателя г-н Бойко Борисов „да не изложим страната пред чужденците".