София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Снегорини откъртиха велоалеята по „Дондуков“

Предлагат нови ограничители за велосипедистите

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Снегорин откърти ограничителите по велоалеята на булевард "Дондуков" в центъра на София. В старанието си да почисти падналия през нощта сняг, водача е изкъртил голяма част от пластмасовите ограничители в района на Английската гимназия. Булевард "Дондуков" беше пуснат за движение преди няколко седмици след основен ремонт, а по цялото протежение беше изградена велоалея.
Активисти на "Спаси София" разпространиха снимки и написаха, че са предупредили кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип за възможния "сблъсък" между снегорини и велоалеята.
Ето какво написаха във фейсбук от "Спаси София":
“Предвидимото се сбъдна - турските анти-паркинг стопери по бул. Дондуков бяха отнесени от снегорин. Велоалеята на бул. Дондуков издържа до първия сняг, въпреки, че беше обявено от зам.-кмета Крусев , че водачите на снегорини ще бъдат специално инструктирани как да "ринат" и въпреки твърдението, че тези елементи са устойчиво решение за градската среда. Но шофьорите не са виновни - при снеговалеж стоперите не се виждат, тъй като липсват по-високи елементи, които да маркират местоположението им.
Изборът на делинеатори трябва да се прави с оглед на тяхното взаимодействие с останалите участници в движението: ако автомобилите могат да ги прескачат или смачкат, а снегорините - изринат, значи не са правилно решение, т.е. никого не спират. Крайно време да се разбере, че трябват по-постоянни мерки и устойчиви решения за велосипедното и трамвайното движение.”