София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

София – европейската столица с най-мръсен въздух

Според експерт, България се намира в екологична катастрофа

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

През 2016 и през 2017 София води класацията за най-мръсна столица в Европейския съюз. На 25 януари в Столична община ще бъдат гласувани мерки за борба с мръсния въздух в столицата.

България се намира в състояние на „екологична катастрофа” и никакви традиционни мерки не съществуват за справяне с проблема, каза пред Нова Стефан Димитров, един от създателите и ръководител на Гражданска мрежа за измерване на чистотата на въздуха. Той посочи, че в момента се взимат мерки за „управляването на една катастрофа“.  Според него проблемът е и на гражданите, не само политически – гражданите трябва да се отнасят отговорно към този въпрос.

На свой ред  експертът по устойчиво развитие Боян Рашев посочи, че проблемът с мръсния въздух не се решава „от днес за утре“ и не се решава с мерки. По думите му качеството на въздуха в София се подобрява, показват  данни на европейските агенции.

Боян Рашев подчерта, че предложението за четни и нечетни номера на автомобилите е неефективно, тъй като има пример и с други градове, където тези мерки не са дали задоволителен резултат. Той допълни, че главните мерки за борба срещу мръсния въздух трябва да бъдат насочени към транспорта и отоплението.