София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СОЛОМОН ПАСИ: ОЧАКВА СЕ 1 МЛРД. БЕЖАНЦИ ДА ЗАЛЕЯТ ЕВРОПА

„БЕЖАНСКАТА ВЪЛНА Е ОГРОМНА ЗАПЛАХА ЗА ЕВРОПА“

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Бежанската вълна е заплаха, която се подценява в България от десетилетия, заяви бившият външен министър Соломон Паси, пред БТВ.

Той обясни, че през следващите 15-20 години от Африка може да пристигнат в Европейския съюз около 1 млрд. души. Населението на Европа е половин милиард, което означава, че на всеки ще се падат по двама африкански мигранти, поясни Паси. По думите му стана ясно, че ако в България сме 7 млн, трябва да очакваме 14 млн. мигранти, което е колосално число.

Според Паси, решението на проблема трябва да бъде съвкупност от три неща, а именно системно спазване на политиката на ООН, адаптация на хората, които идват насам и селекция на мигрантите. Той допълни, че е важно границите ни да бъдат укрепени, а нелегалният трафик органичен.

Според Паси отношенията между България и Турция трябва да бъдат добри, тъй като сме съседи и ще останем такива още дълги години. Според него не само Турция, но и всеки който поиска, може и се меси в нашата вътрешна политика.

Всеки може да прави каквото си иска, тъй като има тотално неприлагане на закона, поясни Паси. Той добави, че това е огромен вътрешнополитически проблем, който става външнополитически. Според Паси страната ни трябва да си изгради ясна външнополитическа стратегия.