София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Сова Харис“: Само ГЕРБ, БСП и ДПС с депутати в ЕП

Борисов води по доверие срещу Нинова

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Три български партии може да минат границата от 6% и да имат свои депутати в Европейския парламент. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС, сочи проучване на агенция „Сова Харис”, проведено сред 1000 души в цялата страна.

Според агенцията основните политически опоненти – БСП и ГЕРБ са изравнили сили в навечерието на евровота през май догодина. 21.6% от запитаните отговарят, че на евроизборите ще гласуват за ГЕРБ, 21.3% - за БСП. Подкрепата си за ДПС дават 5.8%.

45,3% от запитаните отговарят, че са сигурни, че ще гласуват. 23% се колебаят или няма да отидат до урните.

Премиерът Бойко Борисов се ползва с най-голямо доверие сред политическите лидери - 34.4% заявяват, че му имат доверие срещу 54.8%, които казват, че му нямат доверие. На второ място е Корнелия Нинова с 28.2% доверие срещу 61.7% недоверие. Трети е вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той събира 18.8% доверие срещу 64% недоверие.

Авторите на изследването виждат потенциал за влизане в Европарламента и на три коалиции, които в момента са под прага. Едната може да е насочена към гласовете на дясно-либералните избиратели, които в момента са разпокъсани – „Демократична България” и Реформаторският блок даже взети заедно нямат 2% подкрепа.

Друг вариант са „Обединени патриоти”, които обаче са с тенденция към свиване на подкрепата заради конфликтите вътре в националистическото обединение. По-екзотичен е третият вариант, който също е в консервативния спектър – общо явяване на „Воля”, „Атака” и други политически сили около тях.

Над 40% от запитаните са на мнение, че възходът на националистите в Европа няма да допринесе за развитие на ЕС в правилната посока. Малцина са и тези, които смятат, че посещението на Марин льо Пен легитимира „Воля” на този политически терен.

Изследването сочи още, че повече от половината граждани - 57.2% следят протестите и ги подкрепят. Само 15.1% казват, че ги следят, но не ги подкрепят. 42.3 на сто от запитаните отговарят с "да продължат протестите и натискът на улицата" на въпроса "какво смятате, че е по-добре да се случи". Малко по-малко - 40.1%, смятат, че предпочитат "ситуацията да се нормализира и институциите да си поемат ролите".