София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СПАСОВ ДЕН Е!

АКО ДНЕС ВАЛИ, ГОДИНАТА ЩЕ БЪДЕ ПЛОДОРОДНА

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Днес празнуваме Спасовден. Според православната църква на този ден
Исус Христос се възкачва на небето. Заради това празникът се нарича още Възнесение Христово и се празнува 40 дни след Възкресението Христово. Поверията разказват, че ако днес вали, годината ще бъде плодородна и обилна.

Новият завет разказва, как 40 дни след възкресението си Исус Христос е останал на Земята, за да проповядва своето учение заедно апостолите, движейки се между тях като богочовек.
Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.Седемте четвъртъка след Великден се почитат против градушка, а последният от тях днешният е свързан с култа към мъртвите
Богатият ни фолклор е родил безкрайно много легенди, свързани с този ден.
Едно от поверията гласи, че на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Затова в събота след празника се отбелязва Черешова Задушница.
Смята се, че днес идват и самодивите, които се кичат с росен и с него могат да лекуват болните и бездетните.
Разпространено е и поверието, че рано сутринта на Спасовден, ако човек мълчешком отиде при пуст кладенец и погледне в него, вместо своя образ ще види образа на онзи свой починал роднина, за когото си мисли в момента.
По случай празника днес Патриарх Неофит ще оглави Светата литургия в столичния храм "Св. Възнесение Господне". За храмовия празник на църквата ще бъде пренесена и иконата "Св. Богородица" от манастира "Козиница" в Гърция, в която има вградени мощи на четирима светци - Св. Харалампий, Св. Дионисий, Св. Пантелеймон и Св. Петка Търновска.
Църквата почита днес и Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.
Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена.