София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Спектър": Разликата между ГЕРБ и БСП е около 1%

Най-нехаресваният министър в кабинета е Цецка Цачева

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Разликата между двете водещи партии в българския парламент ГЕРБ и БСП е в рамките на статистическата грешка- малко над 1%. Това сочи последното социологическо проучване на политическите и обществени нагласи у  нас, проведено от Изследователски център „Спектър“, в периода 5-12 декември 2018 г. 
 
На въпрос, ако изборите са днес, за коя политическа сила ще гласувате 23,5% отговарят за ГЕРБ, а 22,4% за БСП.
 
На трето място по доверие  сред избирателите се нарежда ДПС с  6,4%, а на четвърто място са коалицията  "Обединени патриоти" 3,7%, като при тах се наблюдава отлив на електорална подкрепа.
 
Извън партиите, представени в парламента, сериозно доверие се отчита за „Демократична България“ и и АБВ.
 
Относно приетия държавен бюджет за следващата 2019 г., мненията  на респондентите са по-скоро песимистични. Близо половината от анкетираните смятат, че заложените бюджетни параметри няма да допринесат за подобряване на положението в страната. 
 
Интервюираните са били запитани и за оценка на политическата програма на опозиционната БСП "Визия за България", като под  една трета тях смятат, че тя създава положителна перспектива за страната. 
 
На въпрос в анкетата, ако сега се проведат предсрочни избори, коя политическа сила ще победи, 37,3% споделят, че ГЕРБ ще е краен победител, а 22,4% смятат, че БСП ще спечели, едва 2,3% възлагат надежди на друга формация.
 
По отношение на работата на членовете на правителството, проучването регистрира най-голямо одобрение за Томислав Дончев, Красен Кралев и Бойко Борисов. Най-ниска е оценката за правосъдния министър Цецка Цачева.
 
Според 23,4%  от запитаните  обаче всички министри трябва да бъдат сменени. Тримата министри, които събират най-много гласове за смяна са Цецка Цачева, Красимир Каракачанов и Николина Ангелкова.