София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Срещу корупцията по високите етажи се обяви коалиция „Недоволните“

В програма си предлагат и реформи в ключови сфери

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Срещу корупцията по високите етажи на властта се обяви коалиция „Недоволните“, която ще се включи в надпреварата на предстоящите предсрочни избори.

По думите на членуващите във формацията, именно корупцията е причината да не бъдем приети в Шенген и да не сме допускани до членство в Еврозоната.

Новата коалиция предлага реформи в ключовите звена, като антикорупция, здравеопазване, развитие на икономиката, чрез привличане на инвестиции, реформа в науката и образованието, културата, спорта, сигурността и външнта политика.

Едно от предложенията на формацията е публично разследване на всички крупни сделки, с държавно имущество през последните 20 години.

Коалицията си поставя задачата, ако успее да влезе в парламента, да гарантира пълна прозрачност при възлагането на държавни поръчки и недопускането на преотдаване на тези поръчки.

Трупането на големи бюджетни дългове и бюджетна политика, която прави формални излишъци, също няма да бъде допускана от формацията.

По думите на представители от коалицията, една от причините за нисък инвестиционен интерес отвън, е корупцията по високите етажи и високия политически риск и нестабилност.

Сред идеите на последователите е постигането на радикална здравна реформа, която предлага здравните вноски на всеки гражданин да се отбелязват на електронна здравна карта. Свободен избор на лекар, недопускане на монопол на една здравна каса, както до сега.

В сферата на образованието предлагат компюртър за всеки ученик след трети клас и компютъризация на учебния процес. В по-горните етапи на обучение, предлагат професионално-техническо образование, базирано на договори с фирми и корпорации. За висшето образование предлагат, всеки завършил студент да бъде стимулиран финансово, за да остане да работи в страната най-малко десет години.