София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стадион Камп Ноу в Барселона ще бъде с нова визия

Фасадна конференция се проведе в София

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Международна конференция за фасаден инженеринг се проведе на 21 октомври в София. Събитието събра в столицата повече от 650 гости от строителния бранш, архитекти и представители на институции, които имаха възможност да се запознаят с най-новите тенденции и концепции в световната архитектура и фасадния инженеринг.

През 2021 г. испанският гранд Барселона ще има впечатляваща реновирана футболна арена Обновената архитектурната визия на емблематичния стадион Камп Ноу бе представена на фасадната конференция от един от нейните създатели - архитект Такейюки Катсуя. Той е  генерален мениджър на дивизията „Дизайн“ в японския гигант Nikken Sekkei, най-голямото архитектурно студио в Япония и едно от водещите в Азия.

Той представи концепцията на обновения Камп Ноу с три думи - "безвремие, равенство, активност". За архитекта е важно да се забележи, че стадионът няма външна фасада, а неговата своеобразна обвивка ще бъдат хората, разхождащи се около него. Стадионът е проектиран с три големи балкона, които са пешеходна зона -  огромно пространство, позволяващо разходки и различни активности. "Искаме да създадем отворен стадион, отворен към града и хората. Търсихме коекзистенция с града Барселона. Проектът ни запазва доброто взаимоотношение с околната среда и стадионът се слива с града", сподели Катсуя. При проектирането на трибуните на стадиона е следван принципа за  равенство между феновете. Всички сектори предоставят абсолютно еднакви условия за гледане на футболното дерби на терена. Новият Камп Ноу ще бъде с капацитет за 105 000 души и обща площ от 104 000 квадратни метра.