София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдът отложи делото срещу Иванчева и Петрова

Бизнесменът Ваклин на кръстосан разпит пред Сашо Диков

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Първото заседание в съдебното производство срещу бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова беше отложено от Специализирания съд. Подсъдимата за подкуп кметица е отказала да получи обвинителния акт по делото срещу нея в срок. Обвинителния акт е приет от нея едва на 5 септември. Заради това съдия Иво Хинов отложи делото за 13 септември.

Специално за телевизия Евроком в кулоарите на съда Сашо Диков направи сензационно интервю с бизнесмена Александър Ваклин, замесен в даването на подкуп в особено големи размери на Иванчева. Ваклин обаче макар и с неохота призна, че Иванчева никога не му е искала подкуп, никога не е говорила с него, че ще пусне строителните му проекти, само срещу пари.

Междувременно бившият пиар на община „Младост“ - Петър Кърджилов, изпрати протестна нота до президента Румен Радев, в което го призовава да бъдат незабавно освободени и спасени от политически репресии Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Той твърди, че двете жени са подлагани на изтезания и нечовешко и унизително отношение, а обвиненията срещу тях са направени без доказателства и са основани единствено на лъжесвидетелски показания.

Кърджилов изтъква, че в работата си като кметица Иванчева винаги е следвала политика срещу незаконното строителство.

В писмото си той твърди още, че вътре в ареста на Специализирания съд Иванчева и Петрова са подложени на физическо и психическо насилие. “В сградата на съда те бяха държани в шумоизолираща бронирана клетка, предназначена за най-опасните престъпници и терористи, така че да не могат да говорят с медиите. Това само потвърждава политическите подбуди на тяхното насилствено задържане.”, пише бившият пиар на кметицата.

Той изтъква, че срещу Иванчева и Петрова има организирана група, която се опитва да ги набеди в искане и взимане на подкуп и Специализираната прокуратура е част от тази престъпна група.

"Вие заявихте, че авторитаризмът не е бъдещето на България и обещахте да вложите Вашите сили като президент в отстояването на българската демокрация. Всичко това, което казахте във Вашата реч се съдържа в казуса на г-жа Иванчева и г-жа Петрова. Този казус е олицетворение на мрачния път на страната ни към обикновен авторитаризъм, дори бих казал към обикновен фашизъм. Това е случаят на най-брутално и опасно потъпкване на демократичните, гражданските и общочовешките ценности след промените в България", пише още Кърджилов до президента.

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров са подсъдими за получаването на подкуп от 70 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин.