София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съветникът на Тръмп по сигурността ще посети Москва

Ще подготвя среща между лидерите на САЩ и Русия

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Планира се посещението на съветника на американския президент по въпросите на националната сигурност на Джон Болтън в Русия. Това съобщи прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков. „Доколкото знаем, наистина ще има такова пътуване. Това е всичко за сега, можем да кажем ",така той коментира информация на медиите, че Болтън може да дойде в Москва за подготовката на преговорите между лидерите на Съединените щати и Русия.

Песков коментира и евентуална бъдеща среща между Тръмп и Путин. "Както знаете, няма официални изявления за това нито от Кремъл, нито от Белия дом. Досега нямаме какво да кажем. Ако и когато сме готови, ще направим подходящо изявление ", каза той.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров, по време на пресконференция, отказа да коментира съобщенията за предстоящата среща на руския и американския президенти, но подчерта, че Москва е готова за контакти с Вашингтон.

"Президентът Путин многократно подчерта, че, по наше мнение, ако Съединените щати и Руската федерация започват да работят заедно, за да се справят с конкретен международен проблем, в повечето случаи се получава и това е от полза на всички членове на международната общност", каза той.

"Безспорно нормализирането на строго двустранните отношения сериозно ще спомогне за по-ефективното и по-тясно взаимодействие на международната сцена", добави той и поясни, че е изпратил предложения как САЩ и Русия да преодолеят сериозните си различия до държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

"Успоредно с това сме готови, в тези международни ситуации, където имаме възможност да си взаимодействаме сега, да действаме по този начин. Както знаете, ние имаме контакти както с дипломати, така и с армията по сирийското селище ", каза той.

"Ние винаги сме готови за контакт със САЩ и ако имаме споразумения на високо и дори по-високо ниво, те ще бъдат обявени своевременно ", заключи Лавров.

Както съобщихме  по-рано, американските власти очакват срещата между Тръмп и Путин да се състои през юли .

На 15 юни американският президент призна, че може да се срещне с Путин това лято.