София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради Косово

Вучич ще запознае лично международната общност с действията на Прищина

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради новосъздадената армия в Косово, по искане на властите в Белград.

Преструктурирането на силите за сигурност в редовна войска е нарушение на Резолюция 12-44, която регламентира статута на бившата сръбска провинция. Генералният секретар на ООН Антиноио Гутериш, както и НАТО и Европейският съюз по-рано, изразиха несъгласие с действията на властите в Прищина.

Единствено Съединените щати одобряват националната армия, въпреки че сигурността на новосъздадената държава се гарантира от частите на КейФОР.

Сърбия реагира изключително остро. В Белград се опасяват, че армията може да бъде използвана срещу сръбското малцинство в Северно Косово.  Държавният глава на Сърбия Александър Вучич обяви, че ще отпътува за Ню Йорк за извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН днес, за да обсъди решението на Косово за създаване на войска.

"Ще отида лично на това заседание независимо от това, дали ще бъде открито или закрито. Ще разкажа цялата истина - колко много труд и енергия сме положили за постигане на компромис и колко много останалите не искаха това да се случи. Това ще кажа в лицето на онези, които търсеха от нас компромисно решение", каза Вучич пред телевизионния канал "ТВ Първа".

Той бе категоричен, че Белград "няма да допусне хуманитарна катастрофа в Косово и Метохия".

По-рано Русия и западните страни, в затворени консултации, не успяха да постигнат общо становище относно формата на срещата на Съвета за сигурност на ООН, насрочена за понеделник.

В петък парламентът на самопровъзгласилата се република одобри създаването на пълноправна армия, базирана на сили за сигурност. Очаква се армията от непризнато образование да се състои от 5 хиляди войници, други 3 хиляди ще бъдат в резерв. Цената на армията според приетите закони ще възлиза на 98 млн. евро годишно. Предполага се, че въоръжените сили ще включват такива типове войски като артилерия, въздушна защита, биологична и химическа защита.