София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„СВЕТОВЕ“-ТЕ НА ХОРАТА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ УВРЕЖДАНИЯ

ДНЕВЕН ЦЕНТЪР „СВЕТОВЕ“ ЧЕСТВА СВОЯ ВТОРИ РОЖДЕН ДЕН

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Днес се състоя вторият рожден ден на Дневен център „Светове“, който е част от фондация „Светът на Мария“, именуван на млада жена с интелектуално затруднение. Повече от 30 млади хора, като Мария, се обучават в придобиване на ежедневни и трудови умения с цел повишаване на качеството на техния живот и лична независимост.
Намирането на подходяща работа е истинско предизвикателство за хората с увреждания, чиито права се нарушават всеки ден. Чрез Подкрепената заетост те имат възможността да започнат професионална кариера с помощта на трудов наставник, който подкрепя работодателите за определянето на задълженията и изискванията на работното място, подготвя клиента на центъра и съдейства за неговото адаптиране в работна среда.
Инициативата на Дневен център „Светове“ е подкрепена от Столична община, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане.
Благодарение на реализираната подкрепа на хората с интелектуални увреждания на пазара на труда две млади момичета, които са клиенти на Центъра, сключват първите си трудови договори, получават собствени доходи и имат възможността да докажат своите способности. 
Представителите на Дневния център са убедени, че хората с увреждания могат да работят, да бъдат полезни на обществото и че имат правото да изживеят един щастлив живот.