София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Световен ден на свободата на пресата

Българските журналисти дискутират „кризата в медиите“

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес отбелязваме Световния ден на свободата на пресата. ООН определя датата 3 май да се чества като ден на свободата на печата през 1993 година с цел да се подчертае необходимостта от важността на темата за свободното слово.

Свободата на пресата се счита от мнозина за една от основните ценности на демократичната държава.

На този ден утвърждаваме принципите на свободата на словото и почитаме журналистите, пострадали по време на упражняването на своята професия. Свободните и жизнени медии са необходими за демокрацията, прозрачността и върховенството на закона. Медиите, определени като четвъртата власт в една държава, играят важна роля, отразявайки действителността открито, коректно,  непредубедено и без фаворитизиране.

През 2013 година са били убити повече от 110 журналисти, а повече от 3000 са били арестувани, заплашвани или нападани, сочи доклад на „Репортери без граница“.

Днес, по повод Световния ден на свободата на пресата, в Съюза на българските журналисти е организирана дискусия на тема „Кризата в медиите – криза в журналистиката“.