София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Световният шампион Тайсън Фюри се отказва от бокса

Британецът беше уличен в употреба на допинг и кокаин

8 годиниСпортни 3 Боряна Райчева

Световният шампион по бокс в свръхтежка категория Тайсън Фюри обяви, че прекратява кариерата си. Той използва личния си профил в социалната мрежа Twitter, за да съобщи за своето оттегляне.

"Боксът е най-жалкото нещо, в което някога съм участвал. Аз съм най-великият и също така се оттеглям", написа 28-годишният британец в подплатена с ругатни публикация.

През миналата седмица стана ясно, че Фюри е бил уличен в употреба на кокаин.

Англичанинът се е провалил на допинг проверка на 22 септември. На следващия ден той отложи за втори път реванша срещу Владимир Кличко за титлите на Световната боксова асоциация (WBA) и Световната боксова организация (WBO).

Ако удържи на думата си, Фюри ще приключи кариерата си непобеден. Той има 25 победи в 25 мача на професионалния ринг, 18 от които с нокаут.

През 2015 г. Фюри сложи край на доминацията на Кличко в най-тежката категория, а оттогава не е изиграл нито един двубой. Украинският боксьор, който не бе губил на ринга повече от 11 години, имаше клауза за реванш, която веднага активира.

Първоначално реваншът беше насрочен за 9 юли. Фюри обаче го отложи заради контузия в глезена. През септември беше обявена нова дата - 29 октомври. Стигна се обаче до ново отлагане, като от щаба на световния шампион изтъкнаха "медицински причини", без да обявяват конкретен проблем.

Фюри ще бъде лишен от поясите си, а с това не свършват проблемите му. В началото на август се разбра, че Антидопинговата агенция на Великобритания (UKAD) е спряла правата му точно в деня, когато стана първото отлагане на мача с Кличко - 24 юни.

След това състезателят обжалва и забраната беше вдигната, докато мине изслушването на двете страни пред Националния антидопингов панел (NADP). Все още не ясно кога ще се състои изслушването.