София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Светът загуби Хелмут Кол – канцлерa на обединението

Канцлерът почина на 87-годишна възраст

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В петък, 16 юни, светът се раздели с един от най-ярките и най-влиятелни държавници Хелмут Кол. Той изиграва огромна роля в процеса на обединението на Германия и цяла Европа и прекратяването на Студената война. Политикът е началник на Правителството в продължение на 16 години - рекорд за германски канцлер.
Хелмут Кол влиза в историята преди всичко като "канцлер на единството", тъй като обединението на Германия се случва с прякото му участие. Той е заявявал многократно за неизбежността на преодоляване на разделението в страната, но самият той до последно не вярва в сбъдването на тази идея. Ситуацията се променя в края на 1980 година с постепенното разпадане на Съветския блок в Източна Европа и политическите промени в ГДР.
На 28 ноември 1989 Кол представя план за обединението на Германия и Германската демократична република, като предвижда създаването на политически съюз чрез сливане на икономически структури. Но обединението на Германия се случва реално на 3 октомври 1990 г., по-бързо от планираното. В резултат на това една година по-късно Кол става първият федерален канцлер на обединена Германия.
Кол многократно е посещавал СССР и играе важна роля в установяването на тесни връзки между двете страни. Почти веднага след като канцлерът е избран за първи мандат, през 1983 г., той посещава Съветския съюз и се среща с генералния секретар на КПСС Юрий Андропов.
С Михаил Горбачов през 1990 г. той е подписва Договора за приятелство, партньорство и сътрудничество. Историците смятат, че това влиянието на Кол върху Горбачов допринася за това Съветският съюз да не попречи на обединението на Германия.
След завършване на политическата му кариера в края на 1990 г. Кол започва да пише мемоари, но все още продължава да е в крак с развитието на политическата ситуация в страната и по света. През последните години той претърпява няколко операции, през 2008 г. в резултат на падане претърпява травма на главата и оттогава е в инвалидна количка. По-голямата част от времето си той прекарва с роднини в родния си град Лудвигсхафен.