София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тази нощ Европа ще бъде литература

За седми пореден път се включва и България

6 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Тази нощ Европа ще бъде литература и думите ще шестват из улиците на Стария континент, припомняйки ни, че всеки от нас е призван да напише романа на своя живот по начин, по който би предизвикал собствения му интерес като читател.
 
За седми пореден път България се включва в международното събитие, в рамките на което хора от цял свят се отдават на едно от най-вълнуващите преживявания – да се разхождат из страниците на книгите. Акцентът се поставя върху съвременната европейска поезия и проза, като по този начин се засилва вниманието върху новите имена в литературата на Европа.
 
На 9 май от 18 до 22 часа европейска преводна литература ще се чете в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.
 
И тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, нидерландска, българска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, румънска, шведска, швейцарска, словашка или чешка поезия и проза.
 
 
Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти, популярни личности и др. Новото тази година е, че за първи път Нощта на литературата се обръща и към българската литература в превод.
 
В новата поредица, която се реализира със съдействието на Къща за литература и превод, съвременни български автори ще звучат в превод на различни европейски езици. Записите ще бъдат публикувани във Фейсбук на Нощ на литературата / Literature Night