София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трескава подготовка за срещата между Тръмп и Ким

КНДР настояват САЩ да свалят санкциите

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

В навечерието на срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп с лидера на Северна Корея Ким Чен ун властите на КНДР настояха САЩ да вдигне санкциите и да установи дипломатически отношения между двете страни. Това съобщава южнокорейски вестник, позовавайки се на източник от Пхенян.

"По време на преговорите на 27 май Северна Корея призова да установи дипломатически отношения със САЩ и да премахне санкциите срещу Северна Корея", коментира РИА Новости.

Според източника на агенцията, ако тези изисквания бъдат изпълнени, Пхенян няма да има нужда от ядрено оръжие.

По-рано медиите съобщиха , че Съединените щати са решили да отложат за неопределен период налагането на нови санкции срещу КНДР. 

В същото време високопоставен представител на севернокорейския ръководител Ким Чен-Ун пристигна в Ню Йорк, за да участва в подготовката на историческата среща на върха с Доналд Тръмп.

Генерал Ким Йон Чол е известен като дясната ръка на севернокорейския лидер. Той пристигна от Пекин, според информация на севернокорейската мисия в ООН. Това е най-високопоставеният севернокорейски представител, стъпвал на американска земя от 18 години.

Целта на разговорите е да се установи дали двете враждебно настроени страни са в състояние да определят заедно дневния ред за срещата на върха на 12 юни в Сингапур и да ускорят подготовката за нея за една седмица, след като Тръмп бе готов да я отмени заради „враждебността“ на Северна Корея.

Белият дом предупреждава, че за да се проведе тази толкова важна среща, е необходимо в дневния ред да се включи пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея и докато този процес не завърши, Вашингтон не смята да вдига санкциите.

От своя страна Пхенян прие да се говори за денуклеаризация, но отказва тя да е едностранна. До момента севернокорейците твърдят, че техният ядрен арсенал е гаранция за оцеляването на режима и реда в страната.

Днес държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с Ким Йон Чол и заяви, че двамата са провели един "добър работен обяд".

"Имахме добър работен обяд с Ким Йонг Чол в Ню Йорк. Менюто беше посетено от пържола, царевица и сирене", пише той на Twitter.