София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп благодари на Пхенян за решението да закрие ядрената зона

КНДР обяви, че закрива ядрената площадка между 23-25 май

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп благодари чрез Туитър на властите в КНДР и приветства решението им да затворят площадката за ядрени опити Пунге-ри.

"Северна Корея обяви, че ще разруши ядрената си площадка за тестване още този месец, в навечерието на срещата на върха  на 12 юни. Благодаря ви, това е много интелигентен и благороден жест!", написа в социалната мрежа президентът на САЩ.

Припомняме, че вчера Министерството на външните работи на КНДР обяви, че публичната церемония за закриването на тестовата площадка ще се проведе в един от дните между 23 и 25 май. Службата отбелязва, че точната дата на церемонията ще зависи от климатичните условия. Сега Пхенян прави техническа подготовка за церемонията.

Министерството на външните работи обясни, че журналисти от Русия, Великобритания, Китай, Република Корея и Съединените щати ще могат да присъстват на церемонията. Това условие беше обяснено от дипломатите с "ограниченото пространство" на самия обект.