София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп ще се срещне за втори път с Ким Чен-Ун в края на февруари

Това съобщи той на традиционната си реч

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Макар и със седмица закъснение, американският президент Доналд Тръмп все пак успя да произнесе традиционната си реч "За състоянието на съюза". Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси не искаше да допусне президента да говори докато не приключи безпрецедентната частична парализа на държавната администрация, която продължи 35 дни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-Ун на 27 и 28 февруари във Виетнам, за да продължат преговорите по ядреното разоръжаване на Пхенян, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Като част от нашата дръзка нова дипломация продължаваме историческите си усилия за мир на Корейския полуостров. Заложниците ни се завърнаха у дома, ядрените изпитания престанаха и не е имало изстрелване на ракета от 15 месеца. Ако аз не бях избран за президент на САЩ, сега по мое мнение щяхме да сме в широкомащабна война със Северна Корея. Още много остава да се свърши, но отношенията ми с Ким са добри", заяви Тръмп.

Той и Ким се срещнаха за пръв път в Сингапур през юни миналата година. Това бе първата среща на действащ президент на САЩ с лидер на КНДР. Тогава Ким изрази готовност за пълна денуклеаризация. Двете страни обаче не поеха конкретни ангажименти за това как КНДР ще се освободи от ядрения си арсенал и какво САЩ предлагат в замяна.