София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция обвинява Гюлен за смъртта на руския посланик

Андрей Карлов беше застрелян на 19-и декември

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес в Анкара, че разполага с информация, за връзка между убийците на руския посланик с организацията на проповедника Фетхулах Гюлен, съобщи турската агенция Анадолу.

Посланикът на Русия Андрей Карлов беше застрелян на 19-и декември по време на реч на откриването на фотографска изложба в Анкара.

Нападението извърши сътрудникът на полицията Мевлют Мерт Алтънташ, който беше ликвидиран от местните сили за сигурност. Руските медии квалифицираха престъплението като терористичен акт. Следственият комитет на Русия заведе дело по обвинение за международен тероризъм.

"Информацията и документите, с които разполагаме, говорят за това, че убиецът е бил свързан с терориста Фетхулах Гюлен“, заяви Чавушоглу днес.

По-рано президентът на Турция Таийп Ердоган заяви, че връзката на терориста с убития посланик на Русия Андрей Карлов, сочи принадлежността му към организацията на опозиционния ислямски проповедник Гюлен.

Властите в Турция обвиняват Гюлен в участие в опита за преврат в страната от 16 юли 2016 година и поискаха от САЩ неговата екстрадиция.