Гледай
на живо

Турция с план срещу референдума в Иракски Кюрдистан

Той е насрочен за 25-и септември

Турция прие комплексни мерки срещу референдума в Иракски Кюрдистан. Кабинетът на министрите в страната проведе заседание, председателствано от президента Реджеп Таийп Ердоган. Вицепремиерът на страната Бекир Боздаг съобщи, че е все още рано да обявят публично мерките.

По-рано президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви, че регионът няма да отложи референдума за независимост от Багдад, въпреки предупрежденията и датата за провеждането му остава 25-и септември.

„Обсъдихме всички варианти, в случай че референдумът бъде отменен или се състои. Турция ще брани своята национална сигурност и интересите си. Предприели сме план срещу всякакви заплахи и се надяваме, че няма да се наложи да го прилагаме. Все още не считаме за редно да обявяваме намеренията си. Пресметнали сме възможните мерки и последствията след тях“, заяви Боздаг след заседанието.

Той отбеляза, че референдумът ще създаде пряка заплаха за националната сигурност на Турция, ще засили напрежението в региона и може да доведе до непредвидени последствия.