Гледай
на живо

Турция с си иска избягалите военни от Гърция

Анкара против съдебен процес над бегълците в Атина

Турция с си иска избягалите военни от Гърция Турция очаква осемте турски военни да бъдат екстрадирани от Гърция "възможно най-скоро", заяви турск... thumbnail text

Турция очаква осемте турски военни да бъдат екстрадирани от Гърция "възможно най-скоро", заяви турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг. Боздаг приветства решението на Апелативния съд в Атина временно да замрази предоставянето на убежище на един от турските военни, избягал в Гърция с останалите седем свои колеги след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г.
Съдът взе това решение, след като гръцкото правителство поиска замразяване на бежанския статут, предоставен на военния на 29 декември от независима комисия по предоставянето на убежище. Същата комисия отхвърли молбите за убежище на останалите седем турски военнослужещи.
Турция настоява за екстрадицията на военните, които разглежда като изменници. Бекир Боздаг направи това изявление след заседание на турското правителство, като даде да се разбере, че Анкара не възнамерява да отстъпи от своето искане за екстрадиция на осемте военни, въпреки решението на съда, пише гръцкото издание Нюз.ин.
Гръцката медия смята, че изказването на Боздаг представлява косвено отхвърляне на лансираната преди дни идея от гръцкия правосъден министър Ставрос Кондонис за съдебен процес в Гърция, а не за екстрадиция на осемте турски военни.