София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турските власти претърсват посолството на Саудитска Арабия

Причината – изчезването в Истанбул на журналиста Джамал Хашоги

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Турските власти получиха разрешение да извършат претърсване на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул след изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Това заяви във вторник министърът на външните работи на Турция, цитиран от вестник Daily Sabah. Според него саудитската страна също е отворена за сътрудничество по случая с Хашоги, който изчезна след посещението си в Генералното консулство.

Джамал Хашоги, които е известен с критиката си към политиката на Рияд, за последно е видян в Истанбул да влиза в саудитското консулството миналия вторник. Трябвало да уреди документите си за развод, за да може да сключи нов брак. През 2017 г. той напуска родината си и се установява в Съединените щати. Журналистът редовно пише статии за The Washington Post, в които анализира ситуацията в Саудитска Арабия и външната политика на страната, без да мълчи за проблематичните аспекти на властите и да критикува Рияд.

Мистериозното изчезване в Истанбул на известния журналист предизвика политическо напрежение между Съединените щати, Турция и Саудитска Арабия. Турция призова Рияд да представи доказателства, че журналистът не е бил убит в саудитското консулство в Истанбул.

Турските власти твърдят, че имат солидни доказателства, че Хашоги е бил убит в консулството от изпратена от Рияд 15-членна група. Предполага се, че тялото му е изнесено с дипломатически автомобил. Саудитска Арабия отрича и преди два дни пусна журналистически екип да разгледа консулските помещения. Анкара настоява за по-солидни доказателства.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също изрази загриженост за съдбата на саудитския журналист, а държавният секретар Майк Помпео призова Рияд да сътрудничи на турското разследване.