Гледай
на живо

Турските власти претърсват посолството на Саудитска Арабия

Причината – изчезването в Истанбул на журналиста Джамал Хашоги

Турските власти претърсват посолството на Саудитска Арабия Турските власти получиха разрешение да извършат претърсване на Генералното консулство на Саудитска А... thumbnail text

Турските власти получиха разрешение да извършат претърсване на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул след изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Това заяви във вторник министърът на външните работи на Турция, цитиран от вестник Daily Sabah. Според него саудитската страна също е отворена за сътрудничество по случая с Хашоги, който изчезна след посещението си в Генералното консулство.

Джамал Хашоги, които е известен с критиката си към политиката на Рияд, за последно е видян в Истанбул да влиза в саудитското консулството миналия вторник. Трябвало да уреди документите си за развод, за да може да сключи нов брак. През 2017 г. той напуска родината си и се установява в Съединените щати. Журналистът редовно пише статии за The Washington Post, в които анализира ситуацията в Саудитска Арабия и външната политика на страната, без да мълчи за проблематичните аспекти на властите и да критикува Рияд.

Мистериозното изчезване в Истанбул на известния журналист предизвика политическо напрежение между Съединените щати, Турция и Саудитска Арабия. Турция призова Рияд да представи доказателства, че журналистът не е бил убит в саудитското консулство в Истанбул.

Турските власти твърдят, че имат солидни доказателства, че Хашоги е бил убит в консулството от изпратена от Рияд 15-членна група. Предполага се, че тялото му е изнесено с дипломатически автомобил. Саудитска Арабия отрича и преди два дни пусна журналистически екип да разгледа консулските помещения. Анкара настоява за по-солидни доказателства.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също изрази загриженост за съдбата на саудитския журналист, а държавният секретар Майк Помпео призова Рияд да сътрудничи на турското разследване.