София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Украинският секретар на отбраната предупредил за действията в Донбас

Александър Турчинов предупредил за заплахата от военни действия

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Секретарят на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна Александър Турчинов предупреди за това, че тенденциите които се наблюдават в Киев и източните страни през май могат да прераснат в пълномащабни военни действия.

В съобщението от пресслужбата на СНБО се казва, че думите на Турчинов, произнесени в хода на срещата с председателя на литовската Сейма Лорета Граужинене. Според украинския чиновник променената ситуация в източните страни изисква „силна украинска армия“. По силата на това в Киев считат за изключително важно да получат военно-техническа помощ от Запада.

Оглавяващата литовската Сейма увери секретаря Турчанов, че Вилнюс е бил и ще остане верен на братска Украйна и изрази надежда за това че Киев „с чест ще преминем всички изпитания по пътя ни в Европа“, се казва в съобщението.