София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Унгария не иска бежанци

Европейският съд отхвърли исканията на страната

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Унгарският премиер Виктор Орбан отново заяви категоричната си позиция, че страната му не желае да приема бежанци по квотния принцип за разпределение.

Неговата страна щеа приеме за сведение решението на Европейския съд, защото зачита правото и законите в ЕС, заяви той.
Същевременно обаче съдебното решение не може да бъде повод за промяна на унгарската политика, базираща се на отказ за прием на бежанци.

Орбан отхвърли исканията на много страни-членки и на ЕК, средствата от кохезионните фондове за финансово слабите страни-членки да бъдат отпускани в зависимост от готовността им да приемат бежанци. Той нарече тази практика „неморална“.

По-рано Европейският съд отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу квотния принцип за разпределяне на бежанците в рамките на ЕС. Тъй като решението на съда не може да бъде обжалвано, двете страни би трябвало да приемат определена квота мигранти против волята си. В решението на Съвета на министрите на ЕС се предвижда всяка страна от Общността да приеме предварително определен брой бежанци.

Още в края на август Еврокомисията отхвърли искането на Орбан за парични плащания в размер на 440 милиона евро и призова Унгария към повече солидарност.