София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Унгария спира интеграцията на Украйна в ЕС

Причината е новия закон за образованието, приет в Киев

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Унгария ще поиска преразглеждане на договора за асоциирането на Украйна с Европейския съюз, заяви външният министър на страната Петер Сиярто на среща с лидерите на унгарското малцинство в бившата съветска рипублика. По неговите думи приетият от Киев закон за образованието нарушава някои пунктове от договора за асоциация и ще доведе до по-лоши последствия за националните малцинства, отколкото по времето на Съветския съюз. "Училищата, в които не се преподава на украински език, са изправени пред опасността да бъдат закрити, което ние не можем да допуснем. Ние живеем в 21 век и не може да се закриват училища, само защото в тях не се преподава на украински", заяви Сиярто.
Той подчерта, че ще поиска преразглеждането на споразумението следващата седмица в Люксембург, когато е срещата на външните министри на Европейския съюз.
В началото на месеца Будапеща призова Русия за обединяване на усилията за съвместен натиск върху Украйна. Според външното министерство на страната, съседите на Украйна трябва заедно да протестират срещу този закон. "Ние оказваме въздействие, но това е недостатъчно. За съжаление, международната общност мълчи по този въпрос", заяви още Сиярто.