София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Успешно първо тримесечие от Българското председателство

Павлова: "Постигнахме напредък по всяко едно досие, което председателството пое"

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Първите три месеца от председателството са успешни, но все още предстоят големи предизвикателства, отчете в ефира на БНТ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

"Проведохме над 100 срещи в София и над 670 заседания на всички спомагателни органи на съвета. Постигнахме напредък по всяко едно досие, което председателството пое. Тази армия от около 1600 човека, които подготвихме да работят по различните теми, показа, че не може да бъде подценявана. Идват по-сложните три месеца, в които очакваме нелек дебат", подчерта министър Павлова.

"Това, което предстои в следващите три месеца, е също голямо предизвикателство.Ние направихме нещо радикално ново, предложихме чисто нова философия за това как да подходим по темата "Миграция". Това е пакет от седем законодателни досиета. Надявам се до края на месец юни да постигнем стъпка напред по тази нова философия", поясни Лиляна Павлова.

В ход е подготовката на Срещата на върха за Западните Балкани през май като целта е да бъде постигнат консенсус по "Декларацията от София" за свързаността на страните от региона.

"Отхвърлени са притесненията от "бойкотиране" на срещата от страна на Сърбия и членки на Евросъюза заради участието на Косово. Без да сме прекалени оптимисти, вярваме, че в името на реализма и в името на по-доброто бъдеще на Европа, все пак накрая ще се намери оптималното решение за това срещата да се проведе, защото тя е в полза на всички", отчете пред "Хоризонт" министър Павлова.