София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Брюксел ще е първата визита на президента Радев

Предстоят му срещи с председателите на ЕК и ЕС

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Брюксел ще бъде първата официална визита на новоизбрания президент Румен Радев, съобщават от неговия офис.

Седмица след встъпването си в длъжност - на 30 и 31 януари, Радев ще се срещне с председателите на Европейската комисия (ЕК) Жан–Клод Юнкер, и на Европейския съвет Доналд Туск, както и този на Европейския парламент (ЕП).

В главната квартира на НАТО Радев ще се срещне с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. В рамките на визитата новият президент ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа в Монс.

В последните няколко седмици президентът Радев даде няколко интервюта за чуждестранни медии, едно от които е за Фрамкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ). В интервюто пред журналиста Райнхард Везер Радев заяви: "Аз съм шпионин на българския народ в бъдещото управление“.

Статията е озаглавена „Генералът шпионин на народа“. "Социалистите знаеха, че никой от техните редици няма сериозни шансове да бъде избран, тъй че накараха социолозите да проучат как изглежда мечтаният президент на българите. А след това потърсиха кандидат, който пасва към този образ.", пише в статията си Везер

По въпроса за Крим Радев коментира: „Това е нарушение на международното право, но политиката трябва да остане реалистична, а реализъм в случая на Крим означава, че той е под руски контрол, независимо че това противоречи на международното право.“

Радев се застъпва за спазването на споразуменията от Минск и за търсене на дипломатическо решение в Украйна. Според него не бива да се допускат други случаи, подобни на Крим, а ЕС и НАТО трябва да запазят единството си по този въпрос.

На въпроса дали Русия е заплаха за Запада отговаря: "Ако говорим, от една страна, за ЕС и за НАТО, а от друга - за Русия, тогава трябва да се борим срещу насрещните паранои и у двете страни."

"Трябва да насочим всичките си усилия към запазване на единството в ЕС. Ако допуснем той да се разпадне, това би било гигантско разхищение на усилията на цели поколения", коментира още Радев.

По думите му атентатите във Франция, Белгия и Германия показали, че в Европа са дошли много хора, за чиито намерения не сме достатъчно информирани. "Превенцията срещу терора в Германия започва на българската граница, нека не го забравяме".

В статията става дума и за решимостта на Радев да се бори срещу корупцията. Според автора новоизбраният български президент формулира думите си много внимателно, не раздава обобщени оценки за политическата класа и създава впечатлението, че наистина желае да възстанови доверието на хората към политиците. В интервюто за вестника Радев обяснява, че неговата изборна победа е израз тъкмо на кризата на доверието между граждани и политици, която наблюдаваме в цяла Европа.