София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В България има петима милиардери и 10 хил. милионери

А според някои тази оценка е консервативна

7 годиниОбщество 923 Боряна Райчева

Проучване, направено от „Мерил Линч“, показва, че трите региона с най-голяма концентрация на милионери са Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

Трудно е дори да си помислим, че някои от хората, които правят тези пари, са в България.

В страната ни в момента има около 10 хил. милионери, а според някои тази оценка е консервативна.

Полша, Чехия и Словакия заемат първите три места в Източна Европа в класацията на милионерите, следвани на четвърто място от България.

Страната ни е на първо място по брой на мултимилионерите и милиардерите в Източна Европа.

В България няма официални статистически данни, по които да бъде изчислен броят на милионерите, както в САЩ се прави класация в списание „Форбс“, а и е трудно да бъде дефинирано понятието милионер.

Когато се изчислява броят на милионерите, не е достатъчно да се гледат само активите, а и парите, които дължат.

Един милионер може да притежава имущество за 50 млн. евро и в същото време да дължи 50 млн. евро на банката. Ако се вземат под внимание само активите, всички с имот в центъра на София могат да се нарекът милионери.

Според Божидар Данев който е председател на Българската стопанска камара, един милион не е чак толкова много и около 70% от собствениците на строителни компании в България са милионери, както и предприемачите в туристическия сектор.

Списъкът с богатите в България се оглавява от Васил Божков, който притежава няколко частни бизнеса в цялата страна, както и най-голямата скъпа колекция за антики. Състоянието му се оценява приблизително на около 760 млн. евро.

Повечето български милионери предпочитат да стоят далеч от светлината и медиите. Те обичат скъпи часовници, притежават лични самолети карат коли за по 440 хил. евро и плуват с яхти на стойност 10 млн. евро. Прекарват своята почивка на Малдивите, като наемат цял остров за по-голямо уединение и комфорт.