София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ НА МЕСТА НЯМА ТОК

ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО Е ПРЕКЪСНАТО ЗАРАДИ ТЕЖКАТА ЗИМНА ОБСТАНОВКА

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Ситуацията с електрозахранването в Югоизточна България остава аварийна. Над 140 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в засегнатите области. Това съобщиха от електроразпределителното дружество.

Екипи работят по отстраняване на авариите във всички райони, засегнати от тежката метеорологична обстановка. Ситуацията е усложнена поради обилния снеговалеж, паднали дървета върху електропроводи, счупени стълбове на места и затруднен достъп в някои райони.
Към 11:30 часа днес аварийна ситуация с електрозахранването има основно в областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Стара Загора, за които за днес е обявен червен или оранжев код за снеговалежи.
В областите Пазарджик и Пловдив с нарушено електрозахранване са селата предимно в планинските райони. В област Пазарджик без електричество са 49 села като 21 групи работят по аварийните електропроводи. Над 80 са селата без ток в Пловдивско, като в областта са налични 58 аварийни екипа по електропроводите.
130 села в области Смолян и Кърджали също към момента остават без ток. Общо 20 екипа извършват дейности по отстраняване на авариите. Същият брой екипи работят и в област Стара Загора, където над 70 села – предимно в планинските части имат смущения в електрозахранването.
На много места аварийните екипи обхождат съоръжения и електропроводи при тежки условия, за да локализират повредите и да отстранят падналите дървета.
За по-добрата координация на възстановителните дейности в електроразпределителното дружество функционира Кризисен щаб, който е в контакт с местните и централни власти. Дружеството е в повишена готовност и поради продължаващия към момента обилен снеговалеж на места.