София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В случай на по-леко ПТП, водачите ще се разбират по между си

Намеса на КАТ ще има, ако при произшествието възникнат проблеми

7 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

След промяната в закона за движението по пътищата се прави промяна в Наредба на Закона 1 за 41, която регламентира документите при пътнотранспортно произшествие. Тя се прави съвместно между МВР и комисията за финансов надзор и има много нови текстове, засягащи основно в кои случаи полицията е задължена да посещава произшествията и в кои случаи произшествието ще се констатира с двустранен констативен протокол. Това съобщи началникът на отдел „Пътна Полиция“ Бойко Рановски.

По закон полицията е задължена да посещава произшествия, при които има пострадали лица, когато има несъгласие между участниците в движението, когато единият участник се съмнява, че другият е употребил алкохол или наркотици или когато при произшествието е създадено затруднение за останалите участници в движението и автомобилите са в такова положение, че не могат да бъдат преместени.

И в момента, ако има съгласие по станалото произшествие, водачите могат да се разберат по между си, без да викат служители от Пътна полиция.

Основната функция на Пътната полиция е контрол на правилата за движение по пътищата.

Годишно в страната има около десет хиляди пътни произшествия, които задължително се посещават от КАТ. Само за 2016 година са посетени над 51 хиляди катастрофи, като в тях влизат и тези с материални щети. През годините броят на служителите намалява, затова изпадаме в невъзможност да посещаваме инцидентите, заяви комисар Рановски.

Един полицейски екип в София посещава между десет и петнадесет инцидента на ден. Това изисква време, за да се обработи и документира.