София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Турция са задържани двама терористи, плануващи атака в Европа

Екстремистите са част от „Ислямска държава”

7 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Съдът в Турция е арестувал двама заподозрени членове на терористичната група "Ислямска държава", за които се твърди, че са планирали да извършат терористично нападение в Европа, съобщава вестник „Хюриет” с позоваване на съдебните власти.
Според източника датският гражданин от ливански произход Махамад Лаван и гражданинът на Швейцария с иракски произход Мохамед Тауфик Салех са арестувани в началото на февруари в град Джейхан, провинция Адана. В продължение на 10 дни заподозрените са били разпитвани до 10 февруари, когато са се явили в съда, а след това отново са били върнати под стража.
През 2014 г. Заподозрените са посетили Сирия, за да се присъединят към редиците на ИДИЛ. Първоначално, заподозрените са заявили, че са пътували от Европа към Сирия за доставка на хуманитарна помощ, но разследването е разкрило, че през последните три месеца те са преминали обучение за използването на оръжия и експлозиви.
Полицията е иззела от дома на Лаван цифрово съдържание, включително негови снимки с военна униформа и калашници. Салех е живял в Сирия със семейството си през 2014 година. По-късно съпругата му се завръща в Швеция, където свидетелства сама, че мъжът й е изчезнал в Сирия и възнамерява да се присъедини към „Ислямска държава”