София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Валери Симеонов постави ултиматум на Борисов

Засега НФСБ остават във властта

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Национален фронт за спасение на България обяви, че ще гласува против оставките на тримата министри – Радев, Нанков, и Московски, и отправи последно предупреждение към премиера Бойко Борисов да промени начина на вземане на решения в коалицията. Партията на Валери Симеонов засега няма да напуска управляващата коалиция, но още на първото заседание на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП ще бъдат поставени въпросите за начина на управление, диалог и взимане на решения, в това число за кадрови промени.

“Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъсквани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи. За всички е ясно, че 10 души, застанали на протест пред МС са достатъчни за спиране на всеки законопроект, както и промени в Държавния бюджет в тяхна полза. Желанието да се угоди на всички води до неубедително управление и риск от неизпълнение на управленската програма на коалицията”, каза на брифинг пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов. Според него стабилността на коалиционното управление е застрашена.

На свое заседание през уикенда Националният изпълнителен комитет НФСБ обсъди политическата ситуация в страната, възникнала във връзка с уволненията на трима министри, заради катастрофата край Своге.

Позицията на партита гласи, че „преди да станат ясни резултатите от разследването на трагичната катастрофа, кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка заради криворазбрано поддържане на политичесkи рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с договореното коалиционното споразумение и в нарушение на нормалните колегиални отношения“.

От НФСБ настояват за промяна на коалиционното споразумение и промяна на модела на управление на парламентарната група, както и възстановяване на нормалната работа и ръководство на групата.

Ако не бъдат изпълнени исканията им от НФСБ заплашват с излизане от управлението на държавата.