Гледай
на живо

ВМРО-ДПМНЕ печели парламентарните избори в Македония

Според официалните резултати те печелят 51 места в парламента

ВМРО-ДПМНЕ печели парламентарните избори в Македония ВМРО-ДПМНЕ печели парламентарните избори в Македония. Управляващата партия на бившия премиер Никола ... thumbnail text

ВМРО-ДПМНЕ печели парламентарните избори в Македония. Управляващата партия на бившия премиер Никола Груевски получава 51 места в парламента, според официалните резултати от Държавната избирателна комисия в Скопие.

В 120 местния парламент опозиционната партия СДСМ печели 49 места. В парламента влизат и четири по-малки албански партии. Демократичният съюз за интеграция печели 10 места, Движението „Беса“ е с 5 мандата, Демкратичната партия на албанците и Албанският алианс получават по 2 места.

На тези избори спечели Македония, заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в щаба на партията. Той добави, че ще работи за преодоляването на разделението в македонското общество.

Върховният представител по въпросите на сигурността и външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяване Йоханес Хан призоваха за бързо сформиране на правителство, а опозицията да бъде активен участник в политическия живот на страната.