София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Водата поскъпва от 1 януари

Най-скъпа вода ще плащат софиянци

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Нови цени на водата от 1 януари в цялата страна. Показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране, който ще бъде подложен за обществено обсъждане.

В София кубикът поскъпва с близо 20 стотинки. В Бургас цената вече гони 3 лева. За Варна регулаторът предвижда кубикът да стане 3,097 лева при - 2,974 лева досега.

Увеличение ще има и в Монтана и Враца. Там обаче новата цена надхвърля социално поносимата, уточняват от КЕВР. Затова в двата града се предвижда тя да стигне до прага, който съответно е 2,967 лв. за куб. в Монтана и 3,171 лв. за кубик във Враца.

От КЕВР уточняват, че определянето на цените от 1 януари 2019 г. е заложено в бизнес плановете на ВиК дружествата. Освен тях при определяне на новите цени регулаторът взима под внимание процента на инфлацията за годината, както и коефициента на изпълнение на предвидените за периода разходи. От КЕВР посочиха, че именно заради неизпълнени разходи ВиК Кърджали ще бъде санкционирано и там цената на водата ще бъде намалена.