София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Във Франция ще се появи улица „Брекзит“

Малката улица е с дължина около 325 м

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Кметът на малкото градче Бокар, разположено в южната част на Франция, Жулиен Санчес реши да промени името на улица на „Брекзит“, в чест на британския референдум за изтеглянето на Обединеното кралство от ЕС, съобщава АФП.
Политикът, който е член на крайнодясната партия "Национален фронт", коментира, че го е направил, за да отдаде почит към избора на жителите на Кралството. Съответните документи, свързани с промяната, са публикувани в социалните мрежи.
Малката улица е с дължина около 325 м и се намира в промишлена зона. Тя е перпендикулярна на улицата Робер Шуман и е в близост до Авеню Жан Моне. Тези пътеки са кръстени на френски политици от следвоенния период, които се считат за основателите на Европейския съюз.
На 23 юни във Великобритания се проведе референдум, който реши страната да напусне Европейския съюз (51.9% срещу 48.1% гласа). След това премиерът Дейвид Камерън подаде оставка, а на негово място дойде Тереза Мей. Тя обеща да изпълни волята на народа и стартира двугодишния процес на прекратяване на членство на Кралството.
Председателят на френската партия "Национален фронт" Марин Льо Пен подкрепи решението на Обединеното кралство. Нещо повече, тя обеща в случай на победа на президентските избори във Франция, които ще се проведат през пролетта на 2017 г., да стартира излизане на страната от ЕС.