София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

За урана във водата се знаело от осем месеца

Доклад по случая постъпил в Министерски съвет през септември

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Още през септември миналата година в Министерския съвет е постъпил доклад за установено съдържание на уран във водата в Хасково, но мерки не са били взети. Това каза министър-председателят Огнян Герджиков в Кърджали. Той приветства инициативата на прокуратурата за мониторинг на питейната вода в цялата страна. Герджиков допусна, че и на други места, където е имало уранови рудници, може да има просмукване в подпочвените води. „Важно е, че задвижихме проблема и той ще намери решение“, отбеляза министър-председателят.
Премиерът се срещна с областния управител на Кърджали и кметовете на седемте общини, с които обсъди важните за региона инфраструктурни проекти. Те го помолиха да предаде на следващото правителство проекта за изграждане на околовръстен път на областния град, който да извежда трафика към граничен пункт „Маказа“. ГКПП „Маказа“ е един от най-натоварените пунктове с Гърция, който се използва предимно за преминаване на леки автомобили. Малката му пропускателна възможност и невъзможността да обслужва тежкотоварни автомобили, го прави по-скоро подходящ за неорганизиран туризъм, а не за засилване на икономическото развитие, посочиха кметовете.