Гледай
на живо

Заплаха ли е Русия за България

Депутатите спорят по доклада за националната сигурност

Заплаха ли е Русия за България Спор за това дали Русия е заплаха за националната сигурност в парламента. Правителството вече прие д... thumbnail text

Спор за това дали Русия е заплаха за националната сигурност в парламента. Правителството вече прие доклад за националната сигурност, в който Русия е определена като заплаха за България и предстои документът да бъде приет и от Народното събрание.

Според Антон Кутев от БСП ако документът бъде приет, той отново щял да покаже пълната неадекватност на управляващите. Депутатът смята, че добрите отношения с Русия не противоречат на западната ориентация на България.

Станислав Стоилов от „Атака“ отиде още по-нататък и нарече доклада „натовска глупост“.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче нещата са назовани с истинските им имена.

„В доклада има за анексирането на Крим, за изострените отношения между ЕС, Русия, НАТО и за информационната война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини", коментира Цветанов.

Милен Михов от ВМРО пък каза, че Русия има силно военно присъствие в Черноморския регион и това безспорно е заплаха за националната сигурност на България, доколкото НАТО няма достатъчни сили в региона.

"Не става въпрос за оценка на събитията през русофилство и русофобство, а за оценка на реални военни и икономически заплахи към националната сигурност", каза депутатът и посочи, че Русия се опитва да влияе в България и с икономически и политически средства.