София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започнаха изборите в Каталуния

Прогнозите сочат оспорван вот

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Започнаха предсрочните избори в Каталуния, назначени от правителството в Мадрид, след като регионалните власти проведоха референдум за обявяване на независимост. Избирателните секции отвориха в 9 часа местно време и ще затворят в 20 часа. Те са около 2700 на брой.

Право на глас имат 5,5 млн. души, които трябва да изберат 135 депутати в местния парламент.

Очаква се много висока активност, около 80 %.

Прогнозите сочат, че привържениците на независимостта и настояващите за оставане в Испания политически сили са с относително изравнени позиции. Проучвания часове преди вота дават минимална преднина на консервативната партия „Суидаданос“ пред Републиканската левица на Каталуния. Очакванията са двете партии да получат по 33-35 места в парламента.

Според анализаторите е вероятно никой от двата лагера да не вземе превес и почти не се вижда възможност някой да успее да събере необходимото мнозинство от 68 депутати.

Правителството в Мадрид обяви, че ще възстанови отнетата автономия на областта веднага след изборите в момента, в който бъде съставено легитимно правителство.