София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАПОЧВА ПРИЕМЪТ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ПО СХЕМА „УЧИЛИЩНО МЛЯКО“

ЗАПОЧВА ПРИЕМЪТ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ПО СХЕМА „УЧИЛИЩНО МЛЯКО“ ЦЕЛТА НА СХЕМАТА Е ДА НАСЪРЧИ КОНСУМАЦИЯТА НА МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

8 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

От днес в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ започва приемът на заявления по схема „Училищно мляко“. По програмата могат да кандидатстват учебни заведения, еднолични търговци, търговски дружества, кооперации, признати организации на производители и общини. Срокът за подаване на документи е до 13 ноември. Това съобщиха от пресцентъра на Фонда.

„Училищно мляко“ обхваща децата от първа до подготвителна група на детските градини, както и тези от подготвителна група и учениците от I до IV клас включително на държавните, общински и частни учебни заведения.

Целта на схемата е да създаде хранителни навици на децата, като насърчи консумацията на прясно и кисело мляко и други млечни продукти.

Припомняме, че в страната схемата „Училищно мляко“ се прилага от 2009 г., като интересът към нея беше слаб, поради ниското ниво на подпомагане, което се извършваше само със средства от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). След проведената през 2013 г. реформа на общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, е изготвена Наредба за условията и реда за прилагане на схема „Училищно мляко“ и е осигурено съфинансиране от националния бюджет.