София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започва възстановянето на Западния парк

Проектът трябва да бъде завършен до 10 месеца

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Започваме възстановяване на 530 дка от Западен парк. Заедно с цялостния ремонт на главния вход, ще отворим и вход към район „Люлин“, най-големият софийски район без достъп до парк“, това съобщи кметън на София Йорданка Фандъкова, която подписа договор за възстановяване на представителната част на Западния парк с ръководителя на Управляващия орган на ОП "Региони в растеж" /ОПРР/ Деница Николова.

Церемонията се състоя в Министерството на регионалното развитие, а договорът бе подписан в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Проектът "Възстановяване на Западен парк - Представителна част, град София" се финансира от Оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

„Проектът включва и възстановяване на основните алеи с нови настилки, алпинеума с водна площ, сухия фонтан, цветната изложба и розариума. При всички дейности се запазва характерът на парка с минимална намеса в зелените площи. Изграждаме поливна система, видеонаблюдение и осветление. Проектиран е и специален веломаршрут, свързан с градските велоалеи. Срокът за изпълнение е 10 месеца. Целта ни е през летните и есенните месеци да се работи най-интензивно, за да напреднем значително“, обясни кметът на София.

Фандъкова допълни, че се предвижда обособяване на специални алеи за велосипедисти и в другите паркове, като ще има и алеи, които ще са забранени за колела, освен това ще се предложи на Столичния общински съвет да се завишат и глобите за нарушения на велосипедисти.

В проекта е включено и отварянето на вход към парка откъм район "Люлин".

Тази година ще реконструираме още втори етап от Северен парк и входа на Южен парк към бул. „Гоце Делчев“. Продължаваме и с изграждането на нови паркове – първи етап на парк „Въртопо“ в „Младост“ и разширението на парк „Възраждане“, каза още Йорданка Фандъкова.

Министър Нанков отбеляза възстановяването на парка като важните "зелени" проекти на Столична община. Той посочи, че предстои подписването на договорите за образователната инфраструктура на столицата. Столична община е основен бенефициент на програмите, ръководени от МРРБ с над 250 млн. лв., посочи той. Министърът каза, че по ОПРР има договорени над 73 процента от общия ресурс, който е малко над 3 млрд. лв.