София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Започват преговори за новото чешко правителство

Социалдемократите са склонни да подкрепят премиера Бабиш

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Чешките социалдемократи започнаха разговори с партията на премиера в оставка Андрей Бабиш за съставяне на ново правителство. Партията АНО на Бабиш спечели парламентарните избори в края на миналата година, но няма мнозинство и сформираното правителство не получи вот на доверие в парламента.

При това положение Бабиш подаде оставка, но получи от президента Милош Земан мандат за ново правителство. Премиерът е поставен под силен обществен натиск, тъй като трябва да отговаря на обвинения, че е злоупотребявал с еврофондове в миналото, бидейки един от най-богатите бизнесмени в Чехия.

Новият лидер на социалдемократите Ян Хамачек, избран в неделя, заяви, че двете партии трябва да се фокусират върху правителствената програма и да постигнат съгласие по кадрови въпроси. Социалдемократите искат да бъде въведено прогресивно подоходно облагане и да бъде спряно изтичането на капитали от страната.

АНО има 78 депутати от общо 200, а Чешката социалдемократическа партия – 15 и дори да бъде постигнато съгласие за общо управление, коалицията ще има нужда от подкрепата на някои от по-малките партии, за да има мнозинство в парламента.