София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Заради замърсяване на въздуха – спешни проверки от емисиите на двигателите

ДАИ, КАТ и Столичният инспекторат заедно срещу замърсителите на въздуха

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

След като България стигна до 13-о място в света по отровен въздух, столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска проверки на емисиите от двигателите на колите в София. ДАИ, КАТ и Столичният инспекторат започват спешни проверки заради замърсяването на въздуха в града. 
 
Служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” съвместно с представители на отдел „Пътна полиция” при СДВР и Столичен инспекторат ще правят замерване на емисиите от пътните превозни средства в града. 
 
След наредбата на ДАИ за техническата изправност на автомобилите емисиите им би трябвало да се следят при редовни технически прегледи и при установяване на превишение - да бъдат спирани от движение до отстраняването на проблема.
 
Друга мярка срещу смога в столицата е обозначаване на автомобилите според екологичния им клас, за което е нужна промяна в Закона за движение по пътищата.
 
Засега обаче никой не е предложил екологичният критерий да е основен и за данъчното облагане, каквато е практиката във всички други 27 държави членки на Европейския съюз.
 
Новите мерки, наложени от Йорданка Фандъкова, ще влязат в сила най-рано от април месец тази година.