сряда, 25.09.24
24.8 C
София
27 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      9 МАЙ – ДЕНЯТ НА ЕВРОПА

      На 9 май честваме деня на Европа. Днешната дата Старият континент посвещава на мира и обединението на нациите по неговите територии. Денят на Съвета на Европа – 5 май, отразява неговото основаване през 1949 година, а Денят на ЕС – 9 май се чества от създаването на Европейската общност за въглища и стомана през 1950 г. 5 години след края на Втората световна война, тази дата напомня, че народите трябва да живеят в разбирателство и единство помежду си.
      9 май се чества от всички държави и кандидат – членки на ЕС. В Турция, която е претендент за влизане в организацията, датата се използва за информиране на хората за предимствата от съюза, в подкрепа на европейската интеграция.
      У нас знамената на Европа пред сградата на президентството бяха тържествено издигнати в чест на празника.
      Президентът Росен Плевнелиев беше категоричен, че всеки европеец носи своя дълг към бъдещето на Европа.

      Той допълни още, че Денят на Европа е триумф на победата. По негови думи международната общност е важна, защото формира законови средства за справяне със световни проблеми – чрез дипломатичен начин, а не чрез оръжия.
      Заедно с вицепрезидентът на европейската комисия – Кристалина Георгиева държавният глава посетиха представителството на ЕК в София. По думите на Георгиева ние сме най-голямата икономика в света, защото сме се сближили като нации.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ