сряда, 25.09.24
24.8 C
София
27 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      КАКВИ РЕФОРМИ ПРЕДСТОЯТ ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ У НАС?

      Всички реформи в сферата на висшето образование, за които става дума, започнаха по време на първия кабинет на ГЕРБ през 2010 г. Това заяви проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието, в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Беше въведена така наречената рейтингова система на ВУЗ, реализирахме и кредитната система, зад която застава държавата и я гарантира. Освен това ние създадохме и оперативната програма „Образование и наука за интелигентен растеж“, уточни той.
      Платеният прием е добра идея, но ние в момента сме в пика на демографската криза. Все по-малко ученици ще завършват средно образование у нас. Ректорите трябва да бъдат изключително внимателни, защото все повече университети в чужбина отварят вратите си за наши студенти. Другото е, че държавна поръчка у нас няма. Нямаме централизирана и регулирана икономика и това е основният проблем, обясни той.
      Колкото и да е мъдра държавата и да дава императивни заповеди, тя не може да прогнозира пазара след 6 месеца, камо ли след 5 години, заяви той в коментара си относно нуждата на пазара на труда у нас.
      Не е проблем да има хора с висше образование. Проблем е да няма такива кадри.
      Приоритет на държавата винаги са учителите. Образованието е важно и то винаги трябва да бъде на едно високо ниво, категоричен беше бившият министър.
      Намесата на държавата по повод това планиране трябва да бъде добре обмислена. Защото трябва да има и съобразяване с капацитета на университетите.
      Много хора ходят във ВУЗ, за да се насладят на студентския живот, а не за да учат дадена специалност, смята още той.
      Не говорим за спасителен пояс, а даваме възможност на българските университети да навлязат в истинска пазарна среда. Винаги трябва да има нужните специалисти, които да поддържат държавния организъм.
      Най-важните специалности са тези, свързани с качеството на живот. Ние живеем в 21 век и това е основното ни задължение. В този смисъл специалности като медицината, например, са от съществено значение, заяви в заключение той.
      Ние сме държавен университет и ако държавата реши да увеличи бройката може да го направи. Това е императивно, това се изпълнява и не се дискутира. Това заяви от своя страна другият гост на предаването акад. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите у нас. Всеки ректор решава дали да има платено обучение и колко ще струва. За нас това е изключителна възможност, защото можем да привличаме студенти от ЕС дори и от третия свят, които си плащат таксите. За мен е по изгодно да обучавам студенти от други страни, защото плащат по-високи такси, уточни още той.
      Държавата в даден момент отчита, че има спешна нужда от преподаватели, например, и засилва тези специалности. Държавата поема протекция над тези специалности, а ректорите трябва да се справят с това, заяви той.
      Стратегията за висшето образование е приета от всички партии в НС. Това е нещо изключително и трябва да се стъпи върху него. Стратегията трябва да се реализира, това е най-важното, категоричен беше акад. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите у нас. Министерството на образованието трябва да определи кои университети са преподавателски, кои изследователски и т.н. Това трябва да се каже съвсем ясно. Тъй като заплащането няма да е вече на калпак, а съобразно рейтинговата система. На нейна база държавата ще каже имаме нужда не от 100 000, а от 20 000 икономисти. На тази база ние възлагаме тази поръчка на първите ВУЗ-ове в рейтинговата система. Другите учебни заведения сами трябва да се нагаждат според ситуацията, обясни той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ