Министерството на здравеопазването подготвя нов данък „вредни храни и енергийни напитки“. Той може да влезе в сила най-рано от догодина и ще бъде между 3 и 10%. Ведомството на Петър Москов излезе с идеята за новия вид данък още през февруари.
Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето. От здравното министерство уточняват, че става дума за храните с прекомерно съдържание на сол – повечето индустриално преработени и консервирани храни, колбаси, месни деликатеси и др.
Освен за прекомереното наличие на сол и захар ще се следи и за трансмастни киселини и какво е количеството на кофеин или таурин в напитките. Това обяви зам.-здравният министър д-р Адам Персенски, който е категоричен, че крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%
Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклероза, затлъстяване, високо артериално налягане.
Друга от целите на идеята за новия данък е да подтикне производителите на храни със сол да заменят натриевия хлорид – готварската сол, с калиева сол. Тя се смята за по-благоприятна за здравето, тъй като употребата й помага за запазване на водния баланс на организма.Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. Годишно.
За сравнение в Дания, където преди 4 г. е въведен данък върху храни с повишено съдържание на наситени мазнини, били заложени около 160 млн. евро приходи годишно.
ЩЕ ПЛАЩАМЕ ДАНЪК – ВРЕДНИ ХРАНИ?
Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.