Search Suggestions
      петък, 27.06.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Сухо мляко и палмово масло в 9 марки сирене

          Драстични нарушения при производството на някои марки сирена и съответно занижено качество на продуктите, е открила при тестове асоциацията „Активни потребители“, съобщи председателят на асоциацията Богомил Николов.

          - Реклама -

          От асоциацията а тествали 36 марки сирена.
          Подходите за фалшифициране на продукта са нчколко – палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.
          В 6 от тестваните продукти има немлечни мазнини – това са сирене с доставчик „Ипекс груп“, с доставчик „Сибила“, производител „Сирма приста“, дистрибутор „Лъки 2003“ ООД, „СВА – КОМЕ“ ООД и неидентифициран производител и доставчик на сирене на Женския пазар.
          Високо съдържание на вода е открито в „Милки груп био“ ЕАД, гр. Хасково в сирене, произведено в България за дистрибутор Билла и доставчик „Клас фуд“.
          При останалите 27 марки сирене – обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните. Единият от тях е чрез добавяне на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене.
          Все още у нас няма метод за откриване на този ензим.
          Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниско масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим. Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша. Употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сиренеи производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората, добави д-р Иванов.
          Ниска степен на зрялост – под 12,6 % (при 14% на сто по БДС) се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44% от сухото вещество и 3 обратно – с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.
          Много ниско съдържание на протеин (белтък) – под 12 на сто, при норма от 15-16%, е установено при 5 от марките.
          Наличие на антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито едно от 36-те марки изследвани сирена.
          Богомил Николов призова Българската агенция за безопасност на храните да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни.
          Външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни.Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм, заяви Николов.

          Българска агенция по безопасност на храните констатира 8 проби с нерегламентирано вложени немлечни мазнини в сирене,. Общото количество на засегнатите партиди е над 7 тона. От тях 4,5 тона са насочени за преетикетиране като имитиращ продукт, а 2,6 тона са насочени за унищожаване. Количествата сирене включват и партиди, в които лабораторно не е доказано наличие на растителни мазнини, но по решение на бизнесоператорите са предприети по-стриктни мерки към компрометираните доставчици.
          Констатираните несъответствия са в резултат на засилени проверки на пазара с млечни продукти, които БАБХ предприе от средата на месец март. Изследвани са общо 424 проби за наличие на немлечни мазнини (155 – сирене, 153 – кашкавал, 116 краве масло). От тях 393 проби са от продукти, произведени в България и 31 са с произход Европейски съюз.
          При направените лабораторни изпитвания е потвърдено наличие на немлечни мазнини в 8 от пробите, което е близо 2% (1,89%) от общия брой взети проби. За констатираните несъответствия са издадени 3 Акта за установяване на административно нарушение. Пробите с наличие на немлечни мазнини са само от краве сирене, не предварително опаковано, което се предлага от витрината на търговските обекти. Продукцията е доставена в търговските обекти чрез складове за търговия на едро. При някои от инспекциите не е гарантиран произхода на сиренето, за което е уведомена Прокуратурата. БАБХ осъществява засилен последващ контрол на рисковите производители и търговци.

          Драстични нарушения при производството на някои марки сирена и съответно занижено качество на продуктите, е открила при тестове асоциацията „Активни потребители“, съобщи председателят на асоциацията Богомил Николов.

          - Реклама -

          От асоциацията а тествали 36 марки сирена.
          Подходите за фалшифициране на продукта са нчколко – палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.
          В 6 от тестваните продукти има немлечни мазнини – това са сирене с доставчик „Ипекс груп“, с доставчик „Сибила“, производител „Сирма приста“, дистрибутор „Лъки 2003“ ООД, „СВА – КОМЕ“ ООД и неидентифициран производител и доставчик на сирене на Женския пазар.
          Високо съдържание на вода е открито в „Милки груп био“ ЕАД, гр. Хасково в сирене, произведено в България за дистрибутор Билла и доставчик „Клас фуд“.
          При останалите 27 марки сирене – обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните. Единият от тях е чрез добавяне на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене.
          Все още у нас няма метод за откриване на този ензим.
          Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниско масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим. Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша. Употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сиренеи производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората, добави д-р Иванов.
          Ниска степен на зрялост – под 12,6 % (при 14% на сто по БДС) се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44% от сухото вещество и 3 обратно – с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.
          Много ниско съдържание на протеин (белтък) – под 12 на сто, при норма от 15-16%, е установено при 5 от марките.
          Наличие на антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито едно от 36-те марки изследвани сирена.
          Богомил Николов призова Българската агенция за безопасност на храните да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни.
          Външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни.Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм, заяви Николов.

          Българска агенция по безопасност на храните констатира 8 проби с нерегламентирано вложени немлечни мазнини в сирене,. Общото количество на засегнатите партиди е над 7 тона. От тях 4,5 тона са насочени за преетикетиране като имитиращ продукт, а 2,6 тона са насочени за унищожаване. Количествата сирене включват и партиди, в които лабораторно не е доказано наличие на растителни мазнини, но по решение на бизнесоператорите са предприети по-стриктни мерки към компрометираните доставчици.
          Констатираните несъответствия са в резултат на засилени проверки на пазара с млечни продукти, които БАБХ предприе от средата на месец март. Изследвани са общо 424 проби за наличие на немлечни мазнини (155 – сирене, 153 – кашкавал, 116 краве масло). От тях 393 проби са от продукти, произведени в България и 31 са с произход Европейски съюз.
          При направените лабораторни изпитвания е потвърдено наличие на немлечни мазнини в 8 от пробите, което е близо 2% (1,89%) от общия брой взети проби. За констатираните несъответствия са издадени 3 Акта за установяване на административно нарушение. Пробите с наличие на немлечни мазнини са само от краве сирене, не предварително опаковано, което се предлага от витрината на търговските обекти. Продукцията е доставена в търговските обекти чрез складове за търговия на едро. При някои от инспекциите не е гарантиран произхода на сиренето, за което е уведомена Прокуратурата. БАБХ осъществява засилен последващ контрол на рисковите производители и търговци.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Чешка туристка е намерена мъртва в хотелска стая в Приморско

          Тялото на чешка туристка е намерено в хотелска стая в Приморско, потвърдиха от полицията. Жената е пристигнала в България с 41-годишния си приятел, също...

          Инспекцията по труда откри 5122 нарушения в строителството за по-малко от месец – 145 работници без договор, 185 спрени работни места

          Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) приключи втората извънредна кампания в строителния сектор, проведена в периода 19 май – 13 юни 2025...

          Сметище до резиденция: Варненският квартал Евксиноград тъне в боклуци и бездействие

          Улица в престижния варненски квартал Евксиноград се е превърнала в нерегламентирано сметище, предава кореспондентът на БГНЕС от Варна. По протежение на десетки метри на улица...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions